Smartphone – så lær det dog !!!


Vi hører og ser mere og mere omtale af de efterhånden ret udbredte smartphones i medierne. Problemet er, at mange af de personer, der formidler disse artikler og indslag inklusive dem, der laver analyser om smartphones, ikke altid ved, hvad der er en smartphone, og hvad der ikke er en smartphone – med det resultatet at alle bliver endnu mere forvirret.

Vi så fornyelig et glimrende eksempel på dette fra Analysefirmaet Wilke, der havde lavet en analyse, der viste, at over halvdelen af danske unge har en smartphone.
Det viste sig dog bagefter, at firmaet, og dem der interviewede folk, ikke selv vidste, hvad en smartphone var og opstillede derfor egne definitioner for dette. Det betød, at de i praksis omtalte alle mobiltelefoner som smartphones, hvilket i sagens natur ikke er korrekt.

Dermed er den analyse ikke bare misvisende, den er direkte forkert og kan ikke bruges til noget som helst, hvilket der også blev redegjort for i denne tråd.

Men er det virkeligt så svært at kende forskel. Vi kan jo godt kende forskel på en knallert og en motorcykel, selv om begge har motor og 2 hjul, eller mellem en personbil og en varevogn osv.

Faktisk er det ikke slet ikke så svært. Der er 2 typer telefoner. Smartphones og funktions telefoner.

Måden, hvorpå man skelner imellem de to typer mobiler, er i deres styresystem. Altså om der er touch skærm, kamera, internet adgang osv. har absolut intet med sagen at gøre. Det handler udelukkende om det ene punkt, at 3 parts programmer (også kaldet Apps) har adgang til at ændre på den fundamentale måde, mobilen virker på. Det kan fx være, at man kan hente en APP ned, der ændrer det touch tastatur, telefonen er udstyret med. Det kunne også være SMS delen, måden kameraet virker på eller noget helt fjerde. Kort sagt – alt på telefonen kan ændres. Det kan man ikke på en funktions telefon. Her kan programmer kun afvikles i en beskyttet del af det styresystem, der hedder Java.

Er dette for teknisk? (og det er det sikkert) så er den nemmeste måde at få en afklaring på, om en telefon er en smartphone eller ej, at kigge på styresystemet.

Har din telefon et af følgende styresystemer: Apple – iPhone (IOS), Google (Android), Nokia (Symbian) eller Microsoft (Windows), er det en Smartphone.

Vil du være 100% sikker så tag de mindre kendte styresystemer som Samsung (BADA), LG (S-Class), RIM (Blackberry) samt MeeGo med, og har din telefon ikke et af disse, ja, så er det ikke en smartphone, længere er den faktisk ikke.

Men en telefon, der ikke er en smartphone, behøver ikke hverken at være kedelig, billig eller dårlig. Faktisk, med det stigende problem med hackere der kaster deres øjne på netop smartphones, kan funktions telefoner sagtens være et godt valg, hvis sikkerheden er højt prioriteret. En funktions telefon kan ikke hackes eller få virus, som en smartphone kan.


Derfor skal der lyde en opfordring herfra. Hvis du selv ved hvad der er en smartphone, og hvad der ikke er en smartphone, så fortæl det gerne til andre og vær kritisk, når du læser og hører historier, der omhandler smartphones – ikke alle undersøgelser og artikler har bund i den virkelige verden.

Have any Question or Comment?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *