Touch eller almindelig telefon – det svære valg !!


Dette er ikke en af vores almindelige tests, hvor vi kigger på en telefon. Nej, denne artikel er lavet med baggrund i de efterhånden mange tråde, vi har på mobilforum.dk, startet af brugere, der er i vildrede om de ”tør” købe en af de nye smarte touch telefoner i stedet for deres nuværende telefon, der ikke har touch. ”Hvordan er den at skrive på” ”Hvad kan den mere?” ”Bruger den ikke meget strøm”? osv. er nogle af de mange spørgsmål, vi ser stillet.
Nu har vi så valgt at tage fat om nældens rod og lave et eksperiment, som danner grundlag for det, du skal til at læse om nu. Vi har, synes vi selv, stillet en særdeles hård prøve op over for min svigermor vedr. touch-telefoner !!!

Kirsten, som hun hedder, er i alle henseender både en perfekt svigermor og en perfekt test person. Hun har rundet de 60 år, er rimeligt inde i brugen af computer, bruger facebook, mailer og surfer på nettet og er begyndt på dette inden for de sidste 2-3 år. Hun har også en rimelig viden men dog ikke praktisk erfaring inden for mobiltelefoner. Og sluttelig er hun, som alle andre mennesker, der er ældre end jeg selv, rimelig konservativ med hensyn til at skifte ting ud, der virker, til noget nyt der måske virker endnu bedre.

Kirsten har altid bedyret, at en touch mobil skal hun aldrig have, og ej heller en telefon der ikke er lavet af Sony Ericsson, der er det mærke, hun foretrækker. Hvad gør vi så? – Vi finder en ikke Sony Ericsson telefon med touch og lader hende bruge den som den eneste mobil i en god måneds tid, hvor vi følger de problemer og overvejelser, som hun måtte gøre undervejs. Test modellen bliver ingen ringere end den super populære og lækre HTC Legend – Når ”test” perioden er omme, ser vi, om Kirsten vil have sine gamle W595 tilbage, eller hun vil beholde den nye og smarte Legend.

Prøvens start:


Vi har sat HTC Legend op med kontakter, mail, facebook osv, så den er lige til at gå til. Inden vi giver Kirsten den i hånden, har vi et par spørgsmål til hende:

Nu skal vi starte denne her prøve, hvor du afleverer din gamle W595 og får en ny Touch telefon i stedet for. Men lad os lige høre hvor mange og hvilke mobiltelefoner, du har haft før:

-Jeg har haft 5 mobiler inklusiv den, jeg har nu.

Hvad bruger du primært din mobiltelefon til? og i hvor stor udstrækning?

-Jeg bruger den jo mest til sms og samtaler og til at fotografere lidt med, herunder at sende MMSer.

Du har sikkert, som så mange andre, opdaget, at flere og flere touch telefoner vises i reklamer og også mere og mere ses i dagligdagen. Hvorfor har du ikke en touch telefon endnu?

-Jeg har jo hele tiden strittet imod, fordi jeg synes det må være nemmest med et almindeligt tastatur at trykke på, og skærmen må blive utrolig fedet. Det var faktisk det, jeg havde mest imod dem, samt alt det en touch telefon kan, har jeg jo min computer til.

Nu har du indvilget i denne prøve, hvor du skal skifte din almindelige mobil ud med en touch telefon. Har du gjort dig nogen tanker om, hvad du regner med der bliver sværere/dårligere, end med din egen telefon, og hvad, du måske tror, kunne blive bedre?

-Jeg vil tro, at det i starten bliver svært at sende smser, og selvfølgelig er det altid i starten svært at finde ud af en ny telefon, og næsten alt foregår jo med fingeren på skærmen med en touch mobil, og det er nok noget man skal vende sig til, at man ikke har joypad og almindelige knapper.

Spørgsmål: Tror du her til slut, når måneden er omme, at du bruger en touch telefon eller din W595 ?

-Jeg er meget skeptisk, men også meget spændt på at komme i gang med en touch, så det kan jo kun komme an på en prøve.

Vi giver herefter Kirsten en kort introduktion til Legend, ganske som man ville forvente, at en mobil shop med service i højsædet ville gøre for en kunde, der køber en ny telefon og intet aner om, hvordan den virker. Kirsten har naturligvis under hele prøven en livline, så hun kan få hjælp, hvis hun løber ind i problemer. Det sammenligner vi lidt med den mulighed, du og andre har for at få hjælp via vores forum (mobilforum.dk). Altså, vi prøver at lave forsøget så realistisk som muligt.

Vi lader Kirsten i fred med hendes nye telefon og vender tilbage om 4-6 uger og ser hvordan det går.

Imens Kirsten tester på livet løs, kan vi andre kigge lidt på nogle af de udfordringer, der er med en touch telefon.

De første touch telefoner, der kom frem, var alle med den skærm type, der hedder resistive touch, og skærm menuerne var ikke tilpasset, så man kunne trykke på dem med en finger – man brugte en lille pen kaldet en stylus. I mange år var det måden, hvorpå touch telefoner fungerede, og det var som regel med et Windows styre system.

Men så kom Apple som bekendt, og gjorde det, de er bedst til at gøre, nemlig vise os at der er en meget mere smart og enkel måde at bruge en touch skærm på, og introducerede en skærm type, der hedder capacitive touch samt begrebet ”multitouch”, hvor man kan bruge flere fingre på samme tid.

Herefter har salget af touch mobiler kun været eksplosivt stigende. Med den nye skærm type og Apples styresystem fik flere producenter øjnene op for at lave menu systemer, der var mere finger venlige. I første omgang oven på Windows, men i slutningen af 2008 kom Google på banen, og så gik det stærkt. Google ”opfandt” et system der modsat Apples iOS, kunne bruges af alle producenter, og yder mere havde Google luret enkeltheden i styresystemet samt muligheder for at hente programmer ned fra en online shop hos Apple, og alt det kom i det system, der fik navnet Android.

De første Android modeller ramte Danmark i foråret 2009 først med Magic og siden Hero fra HTC, der begge fik ganske god succes. Siden hen er det gået rigtig stærkt og foruden HTC satser både Samsung, Sony Ericsson og Motorola ganske meget på Android.

Det er i øvrigt en Android telefon, Kirsten har til afprøvning.

Vi skal ikke glemme Symbian, der også har lavet en touch udgave af deres Symbian styresystem, men selv om Symbian har været smartphone konge, har touch udgaven dog haltet noget i forhold til de andre styresystemer – det skulle dog blive væsentligt bedre i de nye udgaver med Symbian 3 på.

Ofte er det problemet med at omstille sig fra fysiske knapper til virtuelle knapper, der bekymrer folk mest. Og det er der i grunden ikke så meget at sige til. Men med de nye skærm typer med capacitive touch, der kun kræver en let berøring, vender de fleste sig hurtigt til det. Man kan evt. vælge en telefon, der har forskellige tastatur muligheder som nu fx den Legend, Kirsten har til test, men naturligvis er den blot en blandt mange muligheder.

Man skal også have for øje, når man netop taler touch telefoner, at de har en række fordele (blandt anden derfor er de blevet så populære). Først og fremmest har de en stor skærm. Minimum 2,6” og op til 4,3” og det giver gode muligheder for at se foto og video, surfe på nettet, spille spil osv osv.

Men lad os vende tilbage til Kirsten og høre, hvordan det er gået, og om hun er begyndt at bruge sin telefon til andre ting end det, hun gjorde tidligere.

Kirsten, nu har du haft god lejlighed til at prøve en touch telefon i stedet for din Sony Ericsson w595. Vi vil gerne høre lidt om dine oplevelser.

Vi hørte tidligere, at du var lidt bekymret for at skrive sms beskeder på en touch telefon uden almindelige knapper, hvordan er det gået?

-I starten drillede det, men jeg synes ret hurtigt, at det blev nemmere og nemmere.
Hvor hurtigt er hurtigt?

-Der gik nok en god uges tid, hvilket vel er omkring 100 sms beskeder.

Hvilket tastatur benytter du?

-Fuldt tastatur (QWERTY) i lodret position, og jeg har kun brugt det ene tastatur.

Nu brugte du ikke dine mobiltelefoner til meget andet end:
– at ringe
– sende SMS og MMS
– som vækkeur.

Har du fundet flere ting, du kan bruge en telefon til og hvilke er disse?

Ja, jeg går på nettet, på facebook, tjekker min mail og bruger vejrudsigten (DMI) og jo, for pokker – tv programmer, og jeg har et par gange brugt en ”tog tider” widget.

Mange oplever, når de skifter fra en almindelig telefon til en touch telefon, at telefonen ikke holder strøm så længe, fordi man bruger de her nye muligheder meget mere. Hvordan har du oplevet dette?

I starten kunne jeg ikke forstå, at jeg skulle lade min telefon op hver dag, og det irriterede mig lidt, når nu det var en helt ny telefon, men så fandt jeg ud af, at jeg også brugte den meget mere end min gamle mobil. Så derfor er det forståeligt nok, at den skal lades hver dag.

Nu du har haft lejlighed til at teste en touch telefon, vil du gå tilbage til en almindelig telefon med fysiske knapper, eller er du hoppet med på touch mobil trenden?

-Jeg tror, jeg vil have svært ved at undvære den nu, jeg vil ikke ret gerne tilbage til den gamle Sony Ericsson W595. Faktisk var jeg på ferie i test perioden, hvor jeg valgte at benytte den gamle, for at der ikke skulle ske noget med touch mobilen, og der mærkede jeg virkelig, hvor glad jeg var blevet for touch mobilen.

Da vi har lånt telefonen af dlgteleshop.dk, er vi her til slut ret sikre på, at de også gerne vil vide, hvad du synes om HTC Legend. På en skala fra 1 til 10 hvad skal Legend så have og hvorfor?

-Nu kan jeg jo ikke sammenligne med andre touch telefoner, men det eneste problem, jeg har haft, er, at den er lidt mindre god til at fange signal, her hvor vi bor. Jeg vil give den 8 ud af 10.

Vi takker Kirsten mange gange for sin deltagelse og håber, at denne lille test kan være med til at åbne øjne for folk, der ikke tænker i disse baner og give mod til dem, der overvejer men er stærkt i tvivl.

Touch mobiler er ikke sværere at bruge end almindelige telefoner, de er blot anderledes, men samtidig giver de også en masse muligheder, som man ikke har haft eller kun har haft i begrænset omfang.

Nedenfor er der en række touch mobiler, der alle er meget populære. Tryk på linket og læs vores test af dem.

HTC Legend (Som brugt i denne test)
HTC Desire
Samsung Galaxy S
Apple iPhone 4
Nokia N8
Sony Ericsson X10 Mini

Have any Question or Comment?

12 comments on “Touch eller almindelig telefon – det svære valg !!

Bornholmeren

Bare det var mig som var testperson… jeg er så pokkers meget i tvivl om jeg skal prøve..

Jeg har haft en touch telefon en gang og brød mig ikke om det, men det er et par år siden og der er jo sket meget i mellemtiden.. men en ordenlig touchtelefon koster jo lidt og det er ærgerlige penge hvis det slet ikke er noget for mig…

Reply
renehjoerring

for 6 mdr siden ville jeg aldrig eje en touch mobil, i august fandt jeg mig en billig iPhone 2g 8gb med den “rigtige” slags touch..

nu vil jeg aldrig undvære touch og stor skærm..

Reply
Bornholmeren

for 6 mdr siden ville jeg aldrig eje en touch mobil, i august fandt jeg mig en billig iPhone 2g 8gb med den “rigtige” slags touch..

nu vil jeg aldrig undvære touch og stor skærm..

Det er også den dejlige store skærm jeg kunne tænke mig, men jeg vil også gerne have et godt kamera på min telefon og så er der kun de dyre at vælge mellem… Jeg havde en wievty og den havde godt kamera, men den ver ellers ikke rigtig noget for mig…

Reply
CBW

Kirsten er blevet rigtig glad for sin, og jeg tror det var rart at få lov at prøve. Hun skal ikke så vidt jeg har forstået have ikke touch telefoner på et sener tidspunkt.

Reply
CBW

Hvis du gerner vil have godt kamera og en touch telefoner, og der er andet i livet for dig end at prale med x antal mange tusinde apps, så syntes jeg du skulle kigge på en N8 eller sekundært en C7.

Reply
Bornholmeren

N8 ser bare super lækker ud, godt kamera og blitz…det er klart derhen ad jeg skal..!

Reply
Martin M.

N8 har jo bare et lille problem. De slukker og kan ikke startes igen.

Reply
CBW

Den jeg testede gjorde det ikke mens jeg havde den, men det er da muligt at andre døjer med det problem.

Reply
Hannec

Admin Adam:
Min har ikke slukket sig selv, genstartet eller andet af de dårlige oplevelser jeg har læst om.
Jeg har haft noget lag, men der virker som om den retter sig efterhånden som jeg tænder og slukker den.
Den koster mig dog en del tid, for jeg kan ikke lade være med at stoppe i bilen i tide og utide for at tage billeder.:ide
Hanne

Reply
Bornholmeren

Admin Adam:
Min har ikke slukket sig selv, genstartet eller andet af de dårlige oplevelser jeg har læst om.
Jeg har haft noget lag, men der virker som om den retter sig efterhånden som jeg tænder og slukker den.
Den koster mig dog en del tid, for jeg kan ikke lade være med at stoppe i bilen i tide og utide for at tage billeder.:ide
Hanne

Er du glad for den..? På papiret lyder den super god 🙂

Reply
Hannec

Ja,,,jeg er endda meget glad for den:clapp
Jeg synes nokia har gjort det rigtig godt med hensyn til at gøre symbian mere brugervenligt. Når jeg sammenligner med min mands n97:what
Der er nogle få steder stadigvæk hvor den lige skal spørge om man nu er helt sikker i den kommando man lige gav, eller man skal rode rundt i 1 undermenu eller 2 , men ellers er det meste af det godt.:thump_up:
Bygge kvaliteten er helt fantastisk synes jeg, og så det der med kameraet:party
Hanne

Reply
Bornholmeren

Ja,,,jeg er endda meget glad for den:clapp
Jeg synes nokia har gjort det rigtig godt med hensyn til at gøre symbian mere brugervenligt. Når jeg sammenligner med min mands n97:what
Der er nogle få steder stadigvæk hvor den lige skal spørge om man nu er helt sikker i den kommando man lige gav, eller man skal rode rundt i 1 undermenu eller 2 , men ellers er det meste af det godt.:thump_up:
Bygge kvaliteten er helt fantastisk synes jeg, og så det der med kameraet:party
Hanne

Uh det lyder godt… jeg må vist hellere begynde at spare op.. Jeg har ellers svoret at jeg ikke ville have nokia, meeen den lyder som den ville passe godt til mig, da jeg vil have en telefon med godt kamera…

Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *